onsdag den 3. august 2011

Bland dig. Er hustruvold i orden hvis man stemmer for multikulti?

Dette indlæg har jeg ventet lidt med at skrive, for jeg er blevet interviewet til Ugebladet Søndag på baggrund af mine overvejelser om jeg skulle blande mig i andres børneopdragelse eller ej.
Jeg ville helst lade de overvejelser stå alene og lade eventuelle nye læsere få den 'rene' historie uden at skulle tage stilling til et tillægsdilemma, der handler om, at familien ikke er dansk.

Men nu er der gået nogle måneder og enten har Søndag bragt historien eller også venter de lidt endnu... og så må det være sådan at jeg kan fortælle resten.

Jeg talte med to andre på vejen og fortalte om mine overvejelser.
Den ene sagde, at man faktisk har underretningspligt og at hun selv havde overvejet om det hun havde set, var nok og den anden var stille lidt, inden hun fortalte, hvad hun havde set fra sit køkkenvindue, som vender ind mod den familie, som vi alle sammen er bekymrede for.

En aften havde hun haft besøg af en veninde og mens de ventede på kaffevandet i køkkenet, udbrød veninden pludselig: Nå, der fik hun lige en på hovedet.
Hun kunne se lige ind i køkkenet, hvor børnenes mor gjorde tegn til manden om, at man kunne se, hvad han havde gang i.

Lyset blev slukket.

Dagen efter gik min genbo ind til familien. Hun ville høre om kvinden var ok og så også lige få spurgt, om det var noget, der skete tit. Altså om hun fik tæsk.
Først afviste børnenes mor alt. Men efter ganske få minutter fortalte hun, at hun havde fået et slag i ansigtet og at manden i huset havde taget kvælertag på hende, efter at lyset var blevet slukket.

Det skete jævnligt.

Min genbo måtte spørge en kollega om det var normalt i tyrkiske familier, at omgangstonen var så ... håndgribelig. Hvilket den tyrkiske kollega kunne bekræfte.

Ikke alene mangler børnene omsorg og opsyn og moderen mangler støtte og overskud. Børnene ser også at hun får bank af en far, der ellers ikke er nærværende.

I Danmark er det forbudt at slå sin kone. Ved lov.

Og jeg ved ikke, om det bare er mig, der synes at dilemmaet med at blande sig bliver ekstra svært, fordi familien en tyrkisk og manden er ægteskabssammenført for 9 år siden og tydeligt ikke er afstemt med dansk kultur, men har bragt den tyrkiske med ind i nabohuset.

Er der elementer i en fremmed kultur, som man ikke skal acceptere bliver udøvet i vores samfund?

7 kommentarer:

 1. jeg vover at skrive: Ja jeg synes ikke, at vi skal acceptere at kvinder og børn ikke bliver behandlet ordentligt. Om det er etniske danskere eller ej er ligemeget i min bog. Det er ulovligt!
  Lige så vel som det er ulovligt at snyde i skat, at køre for stærkt og bla bla bla. lige meget hvilken nationalitet vi har.

  Jeg siger ikke, at jeg vil stikke folk fordi de snyder i skat eller andet. Men hvis jeg oplever børn bliver misrøgtet, kvinder bliver slået og der bliver taget kvælertag på, så har policen mig i røret!

  SvarSlet
 2. Vi skal ikke acceptere vold i familien, selvom personerne i familien har en anden etnisk baggrund og det (åbenbart) er almindeligt, der hvor den kommer fra.
  Vil man bo i det her land, må man acceptere, at vold er ulovligt. Og leve derefter. Hvis man ikke kan leve efter det, må man have hjælp. Se eks. http://www.dialogmodvold.dk/ Heller ikke alle danskere kan jo leve sammen uden at der er vold ....

  SvarSlet
 3. Som både Onkel Anne og Laila skiver: Vold er ulovligt! Og uanset hvem man er og hvor man kommer fra, så skal man altså følge den lovgivning der er i det land man bor i.
  Jeg ville også hænge i røret til politiet, hvis jeg selv var vidne til volden.

  Hvad angår overvejelserne om at blande sig i andres børneopdragelse, så har alle borgere underretningspligt.

  SvarSlet
 4. Vold og omsorgssvigt skal aldrig ignoreres uanset religion, kultur, farve, form eller whatever. Det må vi aldrig acceptere. Hvis man er sikker på at det forekommer og man ikke selv er i stand til at løse det, må man overgive problemstillingen til andre der har midlerne til at hjælpe. Det er ikke at stikke nogen, det kaldes at hjælpe og vise omsorg for medmennesker, der ikke selv er stærke nok til at hjælpe sig selv.

  SvarSlet
 5. Jo, selvfølgelig skal man blande sig. Ingen børn eller kvinder (eller mænd) skal leve med vold og omsorgssvigt. Det har ingen betydning, at familien er tyrkisk.

  Jeg har kendt mange tyrkiske familier, og det er altså ikke et kendetegn, at konerne får bank. Det sker også tyrkiske familier, som det gør i danske, men jeg har kendt rigtig mange gode og kærlige familier med gode og kærlige mænd og fædre. Bare for at sætte det på plads.

  Men det er sgu da aldrig behageligt at være den der indberetter. Jeg synes, du har gjort dig nogle fine overvejelser.

  SvarSlet
 6. Helt enig i at det ikke skal accepteres!
  Landets love gælder alle, og man har ikke ret til at ødelægge andres liv på den måde. Tænk på hvad de børn tager videre med sig ud i samfundet! og tænk på, hvor svært det må være at se sin mor få tæsk...
  /Lene

  SvarSlet
 7. Godt så. Vi er enige.
  Jeg synes, at mænd (og kvinder) der reagerer og regerer med vold er afstumpede og underbemidlede.

  Uanset etnicitet.

  (Og til Ecoelder: Forvaltningen er blevet underrettet. Se http://morkesiden.blogspot.com/2011/05/bland-dig-part-2.html
  Blot ikke om volden, som ingen af os har set med egne øjne. Jeg har dog sørget for at sundhedsplejersken er underrettet)

  SvarSlet

Jeg er glad for kommentarer. Det er rart at vide, at der er nogen, der gider...