torsdag den 10. november 2011

Om forskellige slags træthed

Hjemme hos mig har vi besluttet os for, at vi overhovedet ikke gider snakke om, hvem der er mest træt.
Det gjorde vi ellers en del på det tidspunkt, hvor Mikkel var begyndt på arbejde igen efter sin barsel og hvor jeg ... var på barsel. Jeg kan slet ikke huske, hvad jeg lavede de første to måneder ud over at sidde med pigerne fremme og halvsove i en ammestol.

Han var træt. Hans nattesøvn var afbrudt og selvom jeg med vores fælles lille tryklås for brystet kunne høre, at han sov videre efter 2 minutter, mens jeg sad og løftede op i de sorte sække under mine øjne for at barnet kunne finde mælkehanen, så var hans søvn stadig afbrudt og den følelsesmæssige belastning stadig massiv for ham.
Omvæltningen i sig selv er udmattende for fædre og jeg ved, at det er en helt ægte og uforfalsket træthed, han har talt om.


Jeg var træt på en anden måde og er det stadig. Jeg er på 24 timer i døgnet. Selv når Mikkel skifter en ble er jeg på, for der kommer spørgsmål derude fra puslepuden: Skal han se sådan her ud? Plejer det at have den farve? Hvordan er det nu teksten til Mariehønen evigglad er? Kan du ikke lige ...?

Jeg tror på, at man som mor føder en stor portion ekstra kræfter sammen med barnet, for vi klarer det.

Det er bare en anden slags træt, en dybere slags grund-træt, der får os til at hån-fnyse ned i aftensmaden, når manden på den anden side af spisebordet hviler hovedet i hænderne og klynker over hvor træææææææt han er.  (Jeg nævner ikke navne, men der er flere der giver udtryk for at løfte et vantro øjenbryn på 'are you fucking kiddin' me?'-måden i den situation)
Man kan ikke så godt stikke ham en lige højre med gaflen i venstre hånd og barnet på armen, vel?

Jeg tror på, at mændene også er smadret-udmattede.

Men jeg tror også rigtigt meget på ikke at begynde at konkurrere med en spædbarnsmor om, hvem der er mest træt.


5 kommentarer:

 1. Well, manden i din husholdning har min uforbeholdne støtte :)
  Som (forholdsvis) nybagt far så kan man også have et behov for at give udtryk for nogle ting - uden at det bliver til en konkurrence. For vi ved alle at i det første lange stykke tid er der alligevel ikke nogen der er bedre end mor ;o)

  SvarSlet
 2. Alene det faktum er hårdt for en nybagt far :) I har også min støtte, i stakler som kan gå alene på toilettet, og jeg forstår godt, at det er superhårdt at blive far - så læg mærke til, at jeg skriver, at vi ikke taler om, hvem der er MEST træt :)
  Håber, det går godt med det hele hjemme hos jer.

  SvarSlet
 3. Godt skrevet! Det er præcis sådan det er. Sidder i det lige nu :-)

  SvarSlet
 4. Mens vi var allermest trætte (3 børn under 3 år!!) læste jeg en vittighed om n mor, der er i gang med at starte vaskemaskinen, da hun finder en hotelregning i mandens lomme. Vreds smider hun regningen foran ham og snerrer: Jg håber kraftedeme at du har en anden, for hvis du har sovet mere end mig, så er det slut mellem os!!

  Det var præcis sådan, jeg havde det ;-)

  SvarSlet
 5. Penneføreren: Det hjælper altid at høre, at andre har det på samme måde. Sjovt nok.

  Hanne: Hehe. Søvnkonkurrence ud i ekstremerne. Sgu også lige ved at jeg stemmer i med den... Hvis vi altså konkurrerede. Hm.

  SvarSlet

Jeg er glad for kommentarer. Det er rart at vide, at der er nogen, der gider...