onsdag den 13. juli 2011

Hvor dårlige spørgsmål kan du stille, journalist?

Hvor desperat er situationen i Libyen? Spurgte Kaare Kvist Naser Khader i nyhedsudsendelsen klokken 21. På den måde skrev han sig ind i trenden for journalistspørgsmål for tiden.

Jeg ser jo så meget Tour de France og jeg går sjældent glip af en studieudsendelse eller interviews med rytterne og derfor får jeg også lov til at klaske en flad hånd for panden rigtigt mange gange i løbet af en dag.
Hvor stressende er det at sidde i feltet en dag som idag? 
Hvor meget brænder Marc Cavendish for at tage etapesejren i morgen?
Hvor vanvittigt var det at se bilen køre ind i to ryttere?

Jeg ved ikke hvem, der har fundet på at bruge retoriske spørgsmål som rigtige spørgsmål der skal svares på, men jeg ved, at der sjældent bliver svaret med andet end jamen, det er meget stressende/vanvittigt/xxx. 
Jeg ser meget sjældent nogle interview-ofre, der bruger tid på at gætte, hvilket svar journalisten gerne vil have. Go figure. 


I virkeligheden ved vi ved jo godt, at svaret på alle de spørgsmål er 42.Med mindre man er Danmarks Dronning og er knivskarp til at kigge over brillen på den såkaldte journalist når hun spørger, hvor god en søndag det er idag og returnere med et spørgsmål om, hvordan man normalt vægter søndage.

Men det er ekstremt fristende at pille det lille 'hvor' ud af alle studieværters og journalisters vokabular (med mindre de skal bruge det til at spørge om vej til opfindsomheden) med to spidsede røde blyanter.

6 kommentarer:

 1. YEARH! Er enig lige til sidste punktum!

  SvarSlet
 2. Kommer nok desværre ikke til at ske.

  Kittet med de fem hv-spørgsmål er det første, man får indprentet på Journalisthøjskolen (Hvem, hvad, hvor, hvorfor, hvordan)

  Tilgengæld kunne jeg rigtig godt tænke mig, hvis vi kunne få afskaffet de stærkt ledende spørgsmål ala: "Kan man så ikke sige, det var op ad bakke i dag" og manden svarer : "Jo"

  Så røvsyg spørgeteknik!

  SvarSlet
 3. Enig! For alt i verden, ENIG!

  SvarSlet
 4. Tak, så er jeg ikke alene om at have rød pande for tiden.

  @head and heals: Jeg har ikke noget mod hv-spørgsmål/åbne spørgsmål generelt. Der er en grund til at man lærer det på skolen, men jeg kan ikke lide når hvor bliver brugt på den måde (Hvor meget/Hvor stresset/Hvor dårligt...) Så er det lissom slut med de ikke-ledende spørgsmål og vi KAN ikke lide de ledende :)

  SvarSlet
 5. Just præcis.

  Der er udsendelser, jeg har givet mig selv forbud mod at se, fordi det simpelthen er FOR idiotisk, hvad der præsteres af såkaldt faglighed.

  Måske man skal se Tour på norsk et par dage? Der er da noget begejstring i det mindste

  SvarSlet
 6. Hvor spot on var det lige? Det er deres lamme måde at undgå at stille ja/nej spørgsmål...

  SvarSlet

Jeg er glad for kommentarer. Det er rart at vide, at der er nogen, der gider...